Sabit Protezler
Sabit protez; az sayıda diş eksikliklerinde uygulanan ve hasta tarafından çıkarılamayan protez çeşididir. Sabit protezlerin içinde; metal porselenler, zirkon porselenler ve lamina porselenler yer almaktadır.
Hareketli Protezler
Hareketli protezler; sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının telafisinde uygulanan, hasta tarafından çıkarılıp temizlenebilen protezlerdir. Genellikle birçok diş yada tüm dişler eksik olduğunda tercih edilirler. Bu vakalarda çok fazla diş eksiği bulunduğundan çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi, kalan dişlerin zarar görmesinin engellenmesi ve estetiğin sağlanması amacıyla hareketli protezler yapılır. Akrilik veya akrilik ve metal kombinasyonlarından oluşurlar.
İki çeşit hareketli protez tipi mevcuttur:
- Kısmi diş eksikliklerinde yapılan protezler,
- Tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda yapılan protezler.
Parsiyel (bölümlü) Protezler
Kısmi diş eksikliklerinde 'parsiyel' (bölümlü) protez adını verdiğimiz halk arasında 'kancalı protez' olarak adlandırılan metal ve akrilik kombinasyonundan oluşan protezler kullanılır. Bölümlü protezlerde kroşe adını verdiğimiz metal kancalarla var olan dişlerden,akrilik bölümlerle de yumuşak dokudan destek alınır. Bu hareketli protezlerde diş desteği de kullanıldığından, total protezlere göre daha stabil ve konforludurlar. En belirgin dezavantajları, dişler üzerine yerleştirilen kroşelerin yaratabileceği estetik problemlerdir bu nedenle kroşeler mümkün olduğunca arka grup dişlere yerleştirilmeye çalışılır. Ayrıca bu parçaların dişle birebir temas halinde olması durumu besin birikimi ve çürük oluşumuna neden olabilir. Bu sorunun ortadan kaldırılması içinde kroşe yerleştirilecek dişlerin mümkünse kaplanması tercih edilir.
Hassas Tutucular
Hareketli protezlerde protezin tutuculuğunu sağlayan kroşelerin yerine kullanılan sistemlerdir. Dişsiz bölgenin önündeki destek dişler kaplandıktan sonra hassas tutucuların sabit parçası bu dişlere yapılan kaplamaya sabitlenecek şekilde döküm yapılır. Hareketli parça da dişsiz bölgeye yapılacak olan hareketli protezde yer alır.
Hasas tutuculu sistemler, klasik kroşeli hareketli protezlere göre estetik ve tutuculuk açısından daha avantajlıdır. Ayrıca bu sistemlerle kroşelerin yol açabileceği yiyecek birikimi, çürük gibi problemler de önlenmiş olur.
Total (tam) Protezler
Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda total (tam) protez uygulamaları yapılır. Total protezlerin yapımında çoğunlukla sadece akrilik kullanılır bazende direnci arttırması açısından metal gövdelerden yararlanılır. Total protezlerin stabilizasyonunda tamamen yumuşak desteğinden yararlanılır.
Üst çenede total protezlerin kullanımı oldukça rahattır ancak alt çenede frenulum adını verdiğimiz kas bağlantıları ve destek için kullanılabilecek daha az doku alanı olması sebebiyle alt tam protezlerin kullanımı daha güçtür. İmplant uygulamaları özellikle alt çene tam dişsizlik durumlarında kullanılabilecek başarılı bir tedavi alternatifi olarak karşımıza öıkmaktadır.