• https://www.facebook.com/asya.dissagligi

İmplant

DİŞ İMPLANTLARI

İmplantlar, ağızda eksik olan dişlerin yerine konması için titanyum malzemeden elde edilen, cerrahi operasyonlarla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Diş eksikliklerinde kullanılan geleneksel protezlere göre daha iyi performans , estetik ve fonksiyon elde edilebilir. Tek bir diş eksikliğinde implant uygulanabileceği gibi ,total dişsizlik vakalarında da uygun sayıda implantlar kullanılarak tedavi yoluna gidilebilir.

İmplant uygulanacak vakanın doğru seçilmesi ,uzun süre hizmet vermesi açısından önem taşır. İmplantın uygulanacağı bölgede yeterli kemik olması gerekmektedir. Eğer istenilen miktar ve kalitede kemik mevcut değilse ileri cerrahi işlemler uygulanarak kemik greftleri yerleştirilebilir .

Diş implantlarının yerleştirilmesi 'immediate uygulama ' şeklinde diş çekiminin hemen ardından yapılacağı gibi çekim sonrası belli bir iyileşme sürecinin beklenmesi de gerekebilir. Çekim bölgesinde enfeksiyon sözkonusu ise iyileşme sürecini beklemek ve daha sonra implantı uygulamak başarı şansını arttıracaktır.

İmplant uygulamaları lokal anestezi kullanılarak ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Operasyon süresi uygulanacak implant sayısına , bölgedeki kemik kalitesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Sigara içen kişilere implant uygulanabilir mi ?

Sigara kullanımının implantın postoperatif iyileşme safhasında ve ileri dönem başarısında negatif etkisi sözkonusu olacaktır. İmplantın ağızda kalma süresini azalttığına dair çalışmalar mevcuttur.

Herkese implant uygulanabilir mi?

Bazı sistemik hastalıklarda örneğin Diabet hastalarında doku kanlanmasında ve iyileşme kapasitesindeki bozulmalar dolayısıyla implant uygulamalarından kaçınmakta fayda vardır.

Hemofili hastalarında bazı otoimmun hastalıklarda da implant uygulanmamalıdır . Ayrıca kemik gelişimini tamamlamamış genç bireyler de implant uygulanmaması gereken kişilerdir.

İmplantın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Köprü protezlerine göre avantajı eksik dişi yerine koymak için komşu dişler üzerinde herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmamasıdır.

Total yada parsiyel dişsizlik vakalarında hastanın hareketli protez kullanmak zorunda kalmamaları da en büyük avantajı sayılabilir.

Dezavantajlarının başında uygulanmasının cerrahi operasyon ile gerçekleşmesi söylenebilir. Hastanın nihai protezine kavuşma süreci de daha uzundur.

Ayrıca ekonomik olarak da geleneksel protezlere göre dezavantajlıdır.

İyileşme süresinde hata dişsiz mi kalmaktadır?

Operasyondan sonra kemik entegrasyonunun gerçekleşmesi için gereken süre boyunca hastaya uygun hareketli yada sabit geçici protezler yapılarak hastanın estetik ve fonksiyonu sağlanabilir.

İmplant cerrahisi ve postoperatif dönemi hekimin steril çalışması doğru teknikleri kullanarak uygulaması sayesinde sorunsuz ve ağrısız bir şekilde atlatılabileceği gibi operasyon sonrasında hastanın hekimin tavsiyelerine harfiyyen uyması da kolay bir iyileşme süreci sağlayacaktır.

Kullanılacak olan implanta karar verirken uzun dönem başarısının izlenebildiği , AR-GE çalışmalarının yapıldığı ve ağızdaki varyasyonlara göre çeşitlilik gösterebilen markaları tercih etmek daha doğru olacaktır.

İmplantların uzun dönem başarısında doğru malzeme ve doğru tekniğin uygulanması gibi faktörler etkili olduğu kadar hastanın postoperatif dönemdeki bakımı da çok önem taşımaktadır. Uzun yıllar ağızda kalabilmesi için optimum ağız bakımının sağlanması , düzenli dişhekimi kontrollerin gidilerek dişetinin sağlığı korunmaya çalışılmalıdır.